Annons

Hård framtid väntar ASN


Antalet hemlösa ökar och inflyttningen av familjer som är beroende av socialbidrag fortsätter. Det är alltså ingen positiv bild av kommunens utveckling som Bengt Johansson, ordförande i Arbets- och socialförvaltningen målar upp.
– Nej, tyvärr tvingas jag konstatera att problemen kvarstår, även om det finns ljusglimtar.

Ett problem som Bengt Johansson gärna vill lyfta fram handlar om hur kommuner i Skåne hjälper invånare med problem till en bostad i Landskrona. Redan i våras skrev Landskrona kommun till Länsstyrelsen och påtalade problemet. Nu har man fått svaret.
– Och det är bara ett enda stort jaså, inga som helst konkreta förslag, suckar Bengt Johansson som så sent som den här veckan fick information om en kommunal tjänsteman i en annan Skånsk kommun som tillsammans med tre familjer besökte en fastighetsägare i Landskrona.
– Men han kontaktade förvaltningen och berättade vad som pågick och när vi kontaktade den aktuella kommunen så ville man inte erkänna att det förhöll sig så. Även om vi inte kan göra något rent juridiskt så vet vi att det finns kommuner som har tjänstemän anställda vars uppdrag är att hitta bostäder för problemfamiljer i andra kommuner. Juridiskt kan vi inte göra mycket, men moraliskt tycker jag att det är mycket tveksamt.

Annons
 

Ett annat problem som förvaltningen brottas med är det ökade antalet hemlösa som nu uppgår till 23 personer.
– Vi har åtta platser på vårt härbärge, så det räcker inte långt. En anledning till att det blivit så här är bristen på lägenheter och här måste vi ta en ordentlig funderare på hur vi skall lösa problemet.

Trots att Landskrona slutade ta emot flyktingar för några år sedan så fortsätter familjer från utsatta länder att komma till kommunen.
Den senaste mätningen visar att 28 ny hushåll, totalt 113 personer, kommit till Landskrona under senaste året.
– Det här är ett problem för många kommuner, inte bara Landskrona och det krävs övergripande insatser för att hitta en lösning. Vi arbetar så gott vi kan med att försöka få fram utbildning som leder till jobb, men det är inte så lätt alltid.

En ljuspunkt är dock att utbetalningen av socialbidrag, eller som det heter idag, försörjningsstöd, minskar och totalt innebär det att förvaltningen kanske kan komma ner mot 71 miljoner kronor istället för budgeterade 76 miljoner för innevarande år.
Men säg den glädje som varar, istället har kostnaderna för olika vårdformer gällande barn och vuxna rusat i höjden och här väntas ett underskot på närmare sju miljoner kronor sett på årsbasis.

Totalt ligger ASN nu på ett minus närmare miljonen sett över året och till saken hör att förvaltningen inför nästa år kan räkna med att få pruta bort omkring två miljoner kronor för att klara kraven från kommunledningen.
– Det kommer att bli en del besvärliga diskussioner och beslut i framtiden, avslutar Bengt Johansson.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser