Annons

Dahl simmar för en plats i EM-truppen

När världsettan Lars Frölander bestämde sig för ett sabbatsår såg Joakim Dahl möjligheterna att få simma för Sverige när kortbane-EM avgörs om några veckor i tyska Riese.
– Att inte Frölander ställer upp underlättar helt klart och störst chans räknar jag med att ha i medleylaget, förklarar ”Jocke” som vid helgens EM-kval simmar 50 och 100 meter fjäril.
– Formmässigt ser det ganska bra ut, jag var bara några tiondelar från pers på 50 meter vid senaste tävlingen och på hundra gick det hyfsat.

Jocke Dahl, som fyller 27 år i januari, har massor av rutin att falla tillbaka på. När han 1998 tog SM-guld på 200 meter fjäril var det Landskrona Simsällskaps första SM-guld på herrsidan och den största framgången kom för två år sedan när han simmade med det svenska guldlaget på 4 x 50 meter fritt vid kortbane EM i spanska Valencia.
– Men nu har jag skurit ner på träningen och koncentrerar mig därför på fjärilsimmet och de kortare distanserna. Jag tycker fortfarande att det är roligt att simma och tävla och har inte några planer på att lägga av, betonar Jocke som dock räknar med tuff konkurrens från yngre simmare vid helgens tävlingar.
– Jag har en bra chans att vinna 50 meter, men man vet aldrig. Det kommer några duktiga juniorer som mycket väl kan få till det, så osvuret är bäst.

Annons
 

Juniorerna Jocke närmast tänker på är Erik Andersson från Trollhättan och Tor Sundin från Uppsala, två unga simmare som gjort bra resultat i år. För att ta en plats i det svenska EM-laget måste Jocke Dahl klara två kriterier, sluta bland de två främsta på en konkurrenskraftig tid.
– Det har sett bra ut på de senaste tävlingarna, så chansen finns. Nu tränar jag fem, sex pass i veckan plus styrketräning och känner mig i fin form. Förhoppningsvis kommer det att räcka hela vägen till EM, hoppas Jocke Dahl som dock inte tror på någon ny EM-medalj av ädlaste valör.
– Nej, vi har inte tillräckligt bra simmare i alla simsätten och då räcker det inte om man vill vara med i medaljstriden. Själv tror jag inte på någon individuell start, men en plats i medleylaget är helt klart inom räckhåll.

Helgens EM-kval är flyttat från Örebro till Göteborg, detta sedan det nyss återinvigda Gustavsviksbadet i Örebro stängts sedan bakterien pseduomonas hittats i vattnet. För Jocke Dahls vidkommande handlar det om 50 meter fjäril i morgon och 100 meter avgörs på söndagen.

av Kalle Berggren
Foto: Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser