Annons

Hämnd bakom rivstopp?

Igår stoppades rivningen av Kumlahuset på Norra Infartsgatan. Anledningen är att Byggnadsarbetarförbundet påstår att risken för att skadas av asbest är stor.
– Vi var där igår och dokumenterade med bland annat bilder. Man hittar sönderslagen internit och eternit liggandes över allt, både på gårdsplanen och i gångarna ut mot gatan, säger Paul Svensson på Byggnadsarbetarförbundet avd. 4.

På Rivbolaget är man dock övertygad om att rivstoppet kom på grund av något helt annat,
– Det är en hämnd från Bygg 4:an, säger Sören Amiltoft på Rivbolaget och förklarar,
– Det har varit många sjukskrivningar som sats i system hos oss. Det hela urartade när en kille som ville jobba blev mordhotad för att han inte var med och sjukskrev sig. Detta fick till följd att jag såg mig tvungen att avskeda folk. Det var då jag fick ett hot från Bygg 4:an att, om så skedde, skulle de sätta stopp för rivningen.

Annons
 

Detta förnekas bestämt från fackföreningen,
– Det var vårt regionala skyddsombud, Björn Berg som tog beslutet om rivstopp och han sade att han inte var ett dugg rädd att stoppa rivningen på grund av risken för asbestskador, kontrar Svensson på Bygg 4:an.
Vad Rivbolaget nu kan göra är två saker,
– Anser Rivbolaget att vi har fel, ska de vända sig till arbetsmiljöinspektionen och sedan får de ta ställning till om stoppet ska upphävas. Det andra alternativet är att sanera innan rivningen fortsätter, avslutar Svensson på Bygg 4:an.

– Jag har ringt och överklagat rivningsstoppet hos arbetsmiljöinspektionen. Tillvägagångssättet vid stängningen bryter mot lagen. Jag fick beskedet via telefon men det ska komma in skriftligt och sedan ska det utredas. Jag har dock anlitat en saneringsfirma som kommer på måndag, fortsätter Amiltoft.
Problemet med eterniten är att det är folk på plats på nätterna och stjäl bland annat fönster,
– De kommer hit och river ut fönster med bågar och allt. Det får till följd att väggplattorna spricker och ramlar ner på gården. Det kvittar hur mycket vi rensar undan. När vi kommer dagen efter så är det likadant igen. Det betyder att vi skulle kunna bli stoppade varje dag, avslutar Amiltoft.

På Landskronahem, vilka äger fastigheten, ser man det hela som beklagligt,
– Det är tråkigt att det ska bli så här. Tidsplanen håller dock och några fördyringar för oss innebär det inte, säger Rolf Holmberg.
Senast i början av mars räknar Landskronahem med att byggnaden ska vara jämnad med marken så att återställningen till grönområde kan börja.

av Kary Persson
Foto: Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser