Annons

Nytt hårt slag för Landskronavarvet

Turerna kring varvet i Landskrona fortsätter. Nu står det klart att Pharmadule Emtunga, som beställt totalt 113 moduler, häver sitt avtal med Landskronavarvet.
– Vi är mycket förvåndade över deras sätt att handla, säger Landskronavarvets VD, Leif Clevström till Landskrona Direkt och fortsätter,
– Det hela är remarkabelt. Vi misstänker att deras motiv är att försöka få oss i konkurs för att därefter ta över vår personal och alla anläggningar.

Anledningen till den senaste vändningen är att det inte gått att få några bankgarantier som skulle säkerställa att produktionen slutfördes,
– De ville ha en fullgörandegaranti på tio miljoner från en bank. Av naturliga skäl har detta inte skett. Vi erbjöd då istället att hålla inne med samma summa för betalningen men det tackade Pharmadule Emtunga nej till, vilket vi tycker är märkligt, fortsätter Clevström.

Annons
 

Som det ser ut i dagsläget kan inte VD:n se att något samarbete med Pharmadule Emtunga kan fortsätta,
– Det har jag svårt att tro efter vad som nu hänt. De påstod sig vara måna om våra anställda, och så gör dom så här. Hade de varit det så hade produktionen varit igång.

Idag arbetar 10-15 varvsarbetare med lite legoarbete men Clevström ser ändå ett ljus i mörkret,
– Vi visste redan innan millennieskiftet att det skulle bli tufft de två första åren. Nu ser vi dock ett ljus i mörkret. Vi har en hel del förfrågningar ute, bland annat på 15 nya fartyg och tre ombyggnader. Vi ska förhandla med en kund nästa vecka om min förhoppning är att fler ska kunna komma tillbaka inom några veckor. Fullt pådrag blir det dock inte förrän tidigast runt halvårsskiftet nästa år, fortsätter Clevström.

Närmast väntar förhandlingar med borgenärer vid Lunds tingrätt i eftermiddag. Allt för att försöka få hjulen att inte stanna helt,
– Jag ser framtiden an med tillförsikt. För tillfället har vi dock fått iklä oss vår övervintringskostym, avslutar Clevström.

Hur det än går så är inte det sista ordet i fråga sagt på länge.

Landskrona Direkt har, utan framgång, försökt nå Pharmadule Emtungas VD Tomas Wängberg för en kommentar.

Av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser