Annons

Färjeentusiast kartlägger Danmarkstrafiken

Trots att det var några år sen färjorna trafikerade Landskrona hamn så lever minnet starkt hos Peter Madsen, 35 år, så starkt att han lagt upp en hemsida om båttrafiken på Internet.
– Vad det var som fick mig att börja vet jag inte riktigt, men det är något speciellt med färjor. Det var när jag upptäckte hur svårt det var att få information som idén med en sida på nätet väcktes, förklarar Peter Madsen som inte alls gillar att färjeläget i Landskrona ligger öde och tomt.
Till stor del påminner det gamla färjeläget mer om en gammal öststatshamn med alla stängsel och bråte som ligger där och skräpar.
– Det är en mycket tråkig syn, men samtidigt förstår jag att det är orealistiskt att hoppas på nya trafik nu när bron är byggd, menar Peter som av förklarliga skäl inte är vidare förtjust i bron.
– Nej, jag sa tidigt att jag inte skulle resa över bron, men tyvärr har jag tvingats till undantag när jag skulle på en konsert i Köpenhamn. Annars väljer jag Helsingborg där man fortfarande har sina båtar.

Peter Madsen har alltid varit en samlare och, som han själv uttrycker det, går alltid in med 110 procent när han beslutar sig för att göra något.
– Jag har alltid gillat att fotografera och jag försöker plåta så många båtar som möjligt. Att få in en bild på alla båtar som varit i trafik runt om i Öresund är ett av mina mål. Ett annat är att lägga upp ett register över alla båtar som är byggda på Öresundsvarvet, förklarar han med ett leende och är samtidig medveten om vilket jättejobb det handlar om.
– Några problem med sysselsättningen kommer jag inte att ha de närmaste åren.
Om bilden är viktig så gäller det inte texten, här nöjer han sig med grundläggande fakta kring de olika fartygen.
– Även om bilden är viktigast så finns det mycket som kan berättas genom exempelvis en matsedel från någon av Scarlettfärjorna eller personal som har gamla minnen att berätta. Än har det inte blivit så mycket text, men jag hoppas att det skall bli lite mer med tiden.

Annons
 

Och visst ångrar han att han inte fotograferade mer av båtarna när han med familjen åkte över med färjorna för att hälsa på släkt i Danmark.
– Jag har gått igenom mina bilder, men det är mycket få från färjorna och det grämer mig lite idag. Men jag får försöka ta bilderna nu istället, även om det inte blir detsamma.

Genom att ha kontakt med andra båtologer och dammsuga nätet på information får Peter Madsen veta en hel del om de gamla färjornas öde. Ett exempel är Dana Scarlett som numera trafikerar Suva-Savusavu på Fijiöarna.
– Jag hittade uppgifterna på nätet och skickade e-post till turistkontoret där som i sin tur skickade mig lite bilder som jag lagt ut på nätet. Det är skoj när man kan hitta information om de gamla båtarna och hålla historien vid liv.

När Peter Madsen började fundera på det där med färjorna var han inte bekant med att Landskrona också haft trafik av Vikingbåtarna.
– Jag är för ung för att minnas Vikingbåtarna, så det var en trevlig bekantskap. När jag började hade jag ingen aning om att Landskrona haft så många olika förbindelser.

På Peters hemsida finns förutom en hel del spännande bilder också en mycket intressant historik om passagerartrafiken på Danmark genom åren. Ett kapitel i stans historia som av allt att döma nu är slut efter brons tillkomst.
– Ja, mycket tyder på det. Nu har vi oss själva att skylla eftersom vi inte åkte så mycket när den sista båten gick. Det känns lite tungt att inte längre kunna glida över vattnet och in till Köpenhamn, förklarar Peter Madsen som genom sitt idoga arbete håller en viktig del av Landskronas historia vid liv.

Fotnot: Adressen till hemsidan är
http://www.homestead.com/landskronaverfarten/home.html

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser