Annons

Treåring hittade kanyl på dagis

En treårig pojke hittade igår en kanyl i sanden när han tillsammans med de andra barnen på Sandvångens förskola lekte på förskolegården.
– Det är mycket otäckt, som tur är verkar han inte kommit till skada, säger pojkens skärrade mamman.

Förskolerektor Pia Nordin har under sina år på Sandvången aldrig varit med om något liknande.
– Vår omedelbara reaktion blev att stänga av gården och personalen kommer att kolla igenom sanden så att det inte finns fler kanyler. Nu vet vi inte vilken typ av kanyl det är och vad som funnits i en eventuell spruta, det kan röra sig om en knarkare men även någon som tagit sitt insulin. Vi får hoppas på det senare, säger Nordin.

Annons
 

Både skolor och förskolor i kommunen har bekymmer med att deras gårdar under kvällstid blir tillhåll för ungdomar som inte enbart utnyttjar gårdarna för lek och spel. Efter helgen möttes personalen på Sandvången av att någon roat sig med att vandalisera ett träd på gården.
– Det är inte trevligt men så är det. Vi har problem med ungdomar som sitter och dricker här på helger och kvällar. Det händer att vi hittar sönderslagna flaskor på gården och det kan ju alla med sunt förnuft begripa är oerhört olämplig, berättar Nordin vidare.

Att detta är ett problem som återfinns på flera skolgårdar i kommunen intygar Inga Jansson på BUN.
– Under min tid som rektor på Albanoskolan, hade vi bekymmer med busliv och detta är något som förekommer på flera håll, säger Jansson och tillägger,
– Främst ser jag dock detta som ett polisiärt problem men även något som fastighetsägarna måste ta tag i. Några direkta handlingsplaner mot det problemet har vi inte även om jag är övertygad om att man vidtagit lämpliga försiktighetsåtgärder på nämnda förskola med skärpt uppmärksamhet samt att man tittar över sina rutiner.

Det är tillåtet att vistas på kommunens skolgårdar efter skoldagens slut. Hur det är med barnstugorna är mera tveksamt.
– Förskolorna är inhägnade med staket och grind och är inte att betrakta som allmänt strövområde. Staketet finns där för att föräldrar tryggt ska kunna lämna sina barn till dagis. Någon lag eller lokal ordningsstadga mot att vistas på platsen finns inte. Det närmsta man kommer på området är att hundar inte får vistas på förskolegårdar, säger Jansson och menar att det är upp till folks goda omdöme att inte vistas på förskolegårdar.

– Vi har bett en del grannar hjälpa oss att hålla koll, men naturligtvis hoppas jag att alla som bor runt Sandvångens förskola vill hjälpa oss och gärna meddela om de märker att inte allt står rätt till, avslutar Pia Nordin.

av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser