Annons

Torvaldson derbyhjälte

För 30 år sedan var Roger Karlsson med om att vinna Svenska Cupen med BoIS, igår var det sonen, Magnus Torvaldson som spelade huvudrollen. På bara några dramatiska slutminuter vände han underläge 1-2 till seger med 3-2 mot HIF på ett fullsatt Olympia.
– Det känns oerhört skönt, men det är hela laget som skall ha äran av det här, konstaterade en ödmjuk Magnus direkt efter slutsignalen.
Det var tränaren Janne Jönsson som skickade upp Torvaldson på topp, allt för att försöka rädda poäng.
Och Magnus Torvaldsons show började med ett distinkt inlägg efter 83 minuters spel som Daniel Nannskog klockrent skickade in i nätmaskorna med en perfekt nick.
Knappt tio minuter senare var det Magnus som höll sig framme på en väl avvägd frispark, signerad Jeppe Ljung, och nickade på övertid in segermålet förbi en överspelad Conny Rosén i HIF:s mål.
Noteras skall dessutom att BoIS gjorde samtliga tre mål på nick, det första redan efter knappa 20 minuter spel av Alexander Farnerud som snyggt hängde i luften och överlistade en desperat kämpande Jesper Jansson.
– Och vi som tränat inlägg en hel vecka så kommer Landskrona hit och visar hur det skall skötas, suckade Sören Cratz, HIF-tränaren som också utsåg Bois till ett av de fyra topplagen i år.
– Fortsätter laget så här så är det inget snack.

– Nja, menade en fundersam Janne Jönsson som inte riktigt såg ut att fatta vad som hänt.
– Vi tar en match i taget, men visst kändes det här extra skönt.

Annons
 

För Daniel Nannskog slutade målglädjen med att han drog av sig tröjan och fick därmed sin tredje varning och är avstängd mot Sundsvall.
– Jag visste inte att det var förbjudet, men det finns så många konstiga regler. Nu njuter vi av det här. Det kändes oerhört skönt att få sätta dit bollen och att vinna ett derby på Olympia är något extra. Vilken moral hela laget visade.

BoIS började matchen mycket bra och dominerade hela den första halvleken. Ledningen med 1-0 var då mer än motiverad. HIF fick inte spelet att stämma utan tvingades till mycket spel i sidled.
– Vi spelade med stor inspiration och HIF verkade lite tagna av stundens allvar. Men efter paus föll vi tillbaka och bjöd in HIF i matchen, då kändes det lite som om vi fått betala för att vi spelade för fyra dagar sedan medan HIF vilat en hel vecka. Men killarna reste sig fantastiskt och svarade för en lysande avslutning, sen var det en tillfällighet att vi lyckades vinna, summerade en ödmjuk Janne Jönsson.

BoIS målvakt Mats Svensson såg ett tag ut att bli något av syndabock, hans halvtama utboxning som föregick HIF:s 2-1 mål höll ingen högre klass. Men Mats tog en rejäl revansch och svarade för flera fina räddningar i slutet av matchen, främst av alla var benparaden på Mattias Lindströms skott i slutsekunden.
Dessutom hade Mats stolparna på sin sida, inte en gång, utan tre.
– Ibland är det bra att vara kompisar med stolparna, jag kan inte minnas att tre bollar gått i stolpen i någon tidigare match.

Avstängd blir också Anders Friberg efter en ojust tackling, men Anders kom igen och spelade snyggt fram till Alexander Farneruds 1-0.
Hela laget svarade för en otrolig kämpainsats.

Mats Svensson visade åter att han är en av landets främsta målvakter när det gäller närskott och svarade för flera direkt matchavgörande ingripande.

Anders Friberg krigade tufft på sin ytterback och hans inlägg som föregick 1-0 håll mycket hög klass.

Henrik Nilsson svarade för en felfri och stabil insats som mittback, mattades något under HIF:s värsta press, men kom igen storstilat.

Magnus Torvaldson, matchens lirare, stabil bakåt och mycket effektiv framåt. En joker som BoIS kan få stor glädje av i höst. Glöm inte hans viktiga 2-1 mål mot Örebro som innebar att BoIS bröt en svit på tre förluster. Nu slog han till igen och blev matchvinnare.

Gabriel Ucar har efter en skadefylld vår kommit igen med stora steg och kämpade tappert på sin ytterbacksplats. Nu dröjer det inte länge förrän han tar tillbaka sin plats i Torbjörn Nilssons U 21-landslag.
På mittfältet visade Alexander Farnerud vid ett flertal tillfällen varför han är Sveriges just nu största talang. Här kan en A-landslagsdebut inte vara långt borta. En spelare som det gnistrar om.

Hasan Cetinkaya inledde strålande och visade matchen igenom prov på sitt oerhörda fighterhjärta, en kämpe av renaste vatten som vägrar ge upp.

Jeppe Ljungs speluppläggning på mittfältet höll högsta kvalité, med sin säkra bollkontroll kunde han lugna ner spelet och tillföra avgörande effektivitet i anfallsspelet. Hans frispark som föregick segermålet glömmer ingen av de drygt 16 000 på Olympia denna sköna sommarkväll.

Johan Andersson rörde runt ordentligt så länge han orkade och blir bara bättre och bättre.

Håkan Söderstjerna svarade för ett övertygande inhopp och hans spel innebar att BoIS kunde ta över den avslutande kvarten.

Daniel Nannskog, allsvenskans effektivaste spelare, slog till igen och han har aldrig varit bättre under sin karriär. En oerhörd fighter som vägrar ge upp och hans mål var en delikatess.

Mattias Eklund kämpade och slet matchen igenom, skapade en del bara chanser, men lyckades inte i avslutningarna. Men chanserna finns och nu när Nannskog är avstängd mot Sundsvall får Mathias ta över ansvaret.

BoIS visade prov på en oerhörd moral och vilja i kombination med ett varierat och effektivt spel. Nu finns det inte längre anledning att titta bakåt i tabellen, nu är det toppen som gäller.
Alla vet att BoIS har en smal trupp, men slipper laget drabbas av flera skador så kan det mycket väl bli en riktigt, riktigt trevlig höst.
BoIS främsta merit är cupguldet från 1972, i allsvenskan blev BoIS trea och tog lilla silver säsongen 1937/1938, brons blev det åren 38/38 samt 1975 och 1976.
Nu är årets upplaga på väg att skriva ett nytt, vackert kapitel i föreningens historia. Visst är ödmjukheten klädsam, men killarna har redan visat vilka kvalitéer det finns i laget så nu är det medaljakt som gäller.
Noterbart är att när BoIS 1972 tog hem cupen vände laget, under kapten Karlssons ledning, också ett underläge med 0-2 till seger 3-2 en oförglömlig afton på Landskrona IP.
Avslutningsvis ett stort gratis till Black&White som vann matchen på läktarna, en bättre klack har BoIS aldrig haft.

Nu är det fest, på planen och läktaren, varje gång BoIS spelar.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser