Annons

Kumlahuset ”rivs” nästa år

Det har varit många bud om när Kumlahuset på Norra Infartsgatans ska rivas. Tidigare är det sagt att det skulle rivningen skulle påbörjas under sommaren, och de som trodde att tomten skulle vara jämnad med marken snabbt trodde fel. Byggnaden kommer att finnas kvar i cirka åtta månader.
– Det är en hel del förarbete som måste göras. Vi använder oss av en så kallad selektiv utrymning och det innebär att åttio procent av fastigheten ska återvinnas. Vi kommer därför att tömma huset på allt utom själva skalet och sådant tar lång tid, säger Sören Amiltoft på Rivningsbolaget.

Arbetet med att tömma fastigheten på allt som går att återvinna påbörjas på måndag,
– Fram till dess röjer vi utanför, det vill säga buskage och annat som är i vägen för att vi ska kunna göra ett effektivt jobb. Annledningen till att man använder sig av selektiv utrymning är en EU-bestämmelse. Den har inte gått i kraft i Sverige ännu men vi på Rivningsbolaget har valt att använda oss av regeln. Vi är bland de första i landet som gör så, avslutar Amiltoft.

Annons
 

På Landskrona Hem är man väl medveten om att det tar tid att riva byggnaden,
– Jag uppskattar att det är jämnat med marken under mars-april nästa år, säger Rolf Holmberg,
– Om någon trott att det skulle vara rivet under sommaren så är det fel. Vi har hela tiden sagt att det kommer att börja rivas under sommaren och så är också fallet, men som sagt, det tar sin tid.

Det kommer att bli dyrt att riva Kumlahuset,
– Rivbolaget har lämnat ett anbud på 2,3 miljoner som vi har antagit. Sedan tillkommer det alltid extra kostnader,
fortsätter Holmberg.
Vad som kommer att anläggas på tomten är ännu ej klart,

– Det finns ett par olika förslag. Bland annat ett som innebär att det kommer att byggas 1½-plans hus där Kumlahuset står idag samt på tomten mellan Fröjdenborgsgatan och Timmermansgatan. Dock är inget beslut i frågan taget, det är kommunen som tar det.

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser