Annons

Exklusiva husbyggen på Söderåsen

Det började med nybygget ”Lilla Lökagården” på Söderåsen för att sedan utvecklas till Söderåshus AB, ett bolag bildat av tre hängivna vänner av äldre hus, nybyggare Bo-Ingvar Svensson, arkitekt Gert Olsson och byggmästare Mikael Borgström.
– Ända sedan ungdomsåren hos mina morföräldrar Herbert och Lydia har jag drömt om att bo på Söderåsen och nu har den drömmen blivit verklighet, konstaterar Bo-Ingvar Svensson medan han visar runt på nybygget.
– Här låg tidigare en mycket gammal gård som fanns med på kartor redan 1542, men den var så förfallen och gick inte att rädda. Då väcktes tanken på att bygga ett nytt hus i gammal stil. Jag har tillsammans med min fru Lena ritat huset och vi har gått efter gamla principer.

Vad som slår en allra först är det kraftiga vasstaket som täcker hela byggnaden.
– Vass är ett utmärkt material, bra isolering och tåligt mot väder och vind. Vi har använt oss av vass från Polen som är mycket starkt.
Dessutom är byggnaden klädd av trä och byggd efter lösvirkesprincipen, alltså inget monterbart hus i många upplagor. Brädbeklädnaden är uppsatt efter gammal stil, vilket innebär att smalare och bredare bräder används.
Inomhus ligger breda golvplankor av skurgolvstyp varvat med klinker, då med värme i golvet. Köket har försetts med traditionellt skafferi och dessutom är en gammal renoverad köksspis under en murad häll med spiskåpa.
Dessutom finns en järnspis i vardagsrummet.
– För oss har det varit viktigt att behålla den gamla stilen och ändå bygga modernt efter vår tids krav och det har lyckats över förväntan. Köksinredningen har vi själv ritat och låtit en snickare tillverka.

Annons
 

Ur nybygget på Lilla Lökagården väcktes tanken på ett bolag med inriktning på nya hus i gammal stil och nu är Söderåshus AB under bildande.
– Vi har plockat fram en del modeller och har så smått kommit igång med vårt första projekt, berättar Gert Olsson som driver företaget Goin AB inom just byggbranschen.
– För ögonblicket arbetar vi med fem hustyper, men utrymmet för personliga förändringar är stort, förklarar Micke Borgström som förutom arbetet som byggare också undervisar på byggnadslinjen i Ängelholm.
– Det blir lite mycket arbete, kanske får jag fundera på att hålla lite lugnt på helgerna, säger han med ett leende.

En första kontakt är tagen med fönstertillverkaren Tranemo som svarat för tillverkningen av husets fönster.
– Vad jag förstått så är det här något som kan intressera Tranemo, så vi får se om det kan utvecklas till någon form av samarbete, säger Bo-Ingvar Svensson.

Närmast kommer de tre entusiasterna att se sig om efter lämpliga objekt som kan köpas in och bebyggas och sedan skall de färdiga husen säljas för si så där två miljoner kronor.
– Eftersom vi strävar efter hög kvalité så blir priserna också därefter, understryker Gert Olsson.
Uppe på Söderåsen har ännu en affärsidé sett dagens ljus och i skuggan av nybygget på Lilla Lökagården diskuterar de tre initiativtagarna nya byggprojekt i gammal stil.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser