Annons

Landskrona Slott AB tar över guidade turer

För var sommarguidningar kring kommunens olika begivenheter ett naturligt inslag i utbudet, men nu har sparivern också satt klorna i denna verksamhet.
Tidigare års guidade turer har prutats bort och på Citadellet har privata Landskrona Slott AB tagit över guidningarna.
– Någon lönsam affär är det inte, vi ser det snarare som en mycket fin reklam för kommunen och en service som absolut bör finnas, berättar Kenneth Görtz som tillsammans med Christian Svensson ansvarar för guidningen.

Mats Myrenås morfar var soldat på Landskrona Citadell och när tillfälle gavs för en guidad tur var Mats tillsammans med hustrun Gunnel på plats.
– Vi kommer från Helsingborg och har länge funderat på att besöka Citadellet. Eftersom jag sysslar lite med släktforskning var det intressant att få veta lite om hur det var på morfars tid, dessutom berättade guiden mycket medryckande och trevlig om slottets historia, poängterade Mats Myrenås och Christian Svensson sparade verkligen inte på de teatraliska effekterna när han guidade genom slottets historia.
– Jag gillar att spela teater och att guida på slottet är lite av ett skådespel. Det är viktigt att berätta så att besökarna trivs och sprider lite positiv reklam om slottet och Landskrona, förklarar Christian och berättar om änglamakerskan som hängde sig själv i en cell.
– Slottet har en mycket spännande historia och det är roligt att sprida kunskapen vidare.

Annons
 

Det var för en dryg månad sedan som Landskrona Slott AB tog över guidningen och verksamheten körs nu på prov det här året.
– Vi kommer att göra en utvärdering och sen får vi se om det blir någon fortsättning. Guidningarna är inget som lönar sig, men jag tror att det har en stor betydelse för hur vi bemöter turisterna som kommer till Landskrona, menar Kenneth Görtz som fört statistik sedan övertagandet.
Under perioden har ett drygt hundratal guidningar genomförts och totalt har närmare 2000 personer deltagit.
– Förutom de dagliga guidningarna tar vi även emot grupper och nyfikenheten på slottet och dess historia är stor, menar Kenneth Görtz.

Det finns även möjlighet att få veta lite mer om Sofia Albertina kyrka, här arrangeras guidade turer var fjortonde dag.
Men från kommunens sida har man skurit ner på guidningarna och tidigare somrars turer har helt ställts in. Bakgrunden är ekonomisk och från ansvarigt håll motiveras beslutet med dålig lönsamhet.
– Så kan man inte se på verksamheten, det här är inget som bär sig, men det ger kommunen fin reklam och det är nog så viktigt, avslutar Kenneth Görtz.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser