Annons

Muntra fruarna – En storartad återkomst av teater på Citadellet

Efter år av stiltje är sommarteatern tillbaka på Citadellet och Shakespeares komedi ”Muntra fruarna” är en storartad återkomst.
Ett lättsamt stycke väl anpassat för en skön sommarkväll i spännande miljö.
Pjäsen räknas inte in bland Shakespeares tyngre verk, den lär ha beställts av drottning Elizabeth som blev mycket förtjust i figuren Falstaffs i krönikespelet Henrik IV. Och vem kunde nobba en drottnings begäran, så i en hast skrev Shakespeare samman sitt stycke om en brokig samling medborgare med bullrige Falstaff i centrum.
Föreställningens moraliska budskap om trohet och dygd tål kanske att diskuteras, men roligt blir det när Falstaff (Jonas Oscarsson), med adlig titel och buffligt framträdande, som enda attribut, försöker förföra stadens två välbärgade fruar, Marika Lagercrantz som fru Sträng och Karolina Persson som fru Glad. Nybildade föreningen ”Muntra fruarna” beslutar sig för att ge den grove Falstaff en läxa.
Parallellt pågår kärleksdramat om unga söta fröken Glad (Amelie Nörgaard). Pappan väljer en adelsman, mamman en läkare, men väljer hon unge Anton (August Lindmark) och hur det slutar behöver man inte vara geni för att lista ut.
Även om Marika Lagercrantz är det stora namnet så spelar hon enkelt och tillbakadraget rollen som fru Sträng, istället får Cecilia Lindqvist ta ut svängarna som doktor Bagetts ( Peter Bergared ) mamsell Rask. Och det gör hon med bravur, en Eva Rydberg i vardande, om jämförelsen tillåts.
Några större växlar på föreställningens eventuella budskap skall inte göras, här handlar det om underhållande sommarteater av god kvalité och klart är att sommarteater på Citadellet är en mycket behaglig upplevelse, i synnerhet när vädergudarna ler sitt soligaste leende. Föreställningen i Landskrona spelas fram till den 24 juli.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser