Annons

BoIS leder allsvenskan trots förlust

Med bara minuter kvar att spela spräckte AIK:s Krister Nordin BoIS imponerande rad av förlustfria matcher i årets allsvenska genom att trycka in segermålet och fastställa slutresultatet till 2-3 efter 2-1 i paus inför storpublik, 10 181 på läktarna.
– Jag är besviken som fan, sa en mycket upprörd Janne Jönsson direkt efter matchen.
– Nu är jag inte den som brukar gnälla på domarna, men nu måste jag få ut det. Idag var det domaren som avgjorde matchen och det känns oerhört tungt.
BoIS-tränaren Janne Jönsson tänkte främst på två situationer som hade domare Sten Johanzon i huvudrollen.
Den första kom redan efter en dryg kvart när Alexander Farnerud drogs ner utan åtgärd och istället kunde AIK:s främste spelare, Andreas Andersson få en drömträff och trots att Mats Svensson hade fingrarna på bollen så gick den i mål och AIK, som då spelade bra, kunde ta ledningen.
Händelse nummer två blev direkt matchavgörande. Ett inkast hamnade framför BoIS-målet och där fick Jeppe Ljung en rejäl knuff i ryggen med påföljd att Andreas Andersson kunde nicka ner till Krister Nordin som tryckte bollen i mål från nära håll.
– Det var en solklar frispark och vi bara väntade på en avblåsning. Svagt när en domare gör så grova misstag, menade Janne Jönsson som också gratulerade AIK till segern.
– AIK spelade mycket motiverat och vi föll lite väl långt tillbaka i den andra halvleken, men de skapade inte många målchanser, så oavgjort hade varit rättvist.

AIK startade matchen bäst och BoIS hade problem att få igång något eget spel, men efter AIK:s ledningsmål kom en total scenförändring. BoIS började rulla boll och förvandlade AIK till statister.
Efter drygt 20 minuters spel slog Daniel Nannskog en mycket väl avvägd frispark som Magnus Torvaldsson kunde brösta i mål, helt ren framför Daniel Andersson i AIK:s mål.
BoIS fortsatte att dominera matchbilden och tog ledningen genom mål av Nannskog, snyggt frispelad av Danijel Milovanovic.
Därmed är effektive Nannskog uppe i sju mål och 6 målgivande passningar, bäst i allsvenskan.
– Men idag är det inget jag tänker på. Tyvärr orkade vi inte stå emot AIK:s tryck och spelet blev lite väl tamt. Vi kände av den tuffa matchen mot Hammarby och fick tunga ben i andra halvlek. AIK hade två dagars längre vila, det påverkade matchbilden, analyserade Nannskog.

Annons
 

AIK:s tränare Dusan Uhrin använde ett internationellt språk när han gav sina spelare en åthutning i pausen och det hjälpte, AIK dominerade den andra halvleken.
Det var ett fysiskt starkt lag, vann inte bara matchen utan orsakade också flest frisparkar, 26 för BoIS och endast 11 för AIK, siffror som säger en del om AIK:s spelstil.
BoIS fick aldrig igång något eget spel i den andra halvleken, slog för många långbollar på Nannskog och Milovanovic, enkelt för AIK:s försvar att plocka ner.

AIK fick också en drömöppning i den andra halvleken när Magnus Torvaldsons rensning hamnade framför Daniel Hoch som efter bara några minuters spel kunde kvittera BoIS ledning.
BoIS båda tekniker, Alexander Farnerud och Håkan Söderstjerna, visade stundtals prov på sin enorma spelskicklighet, men orkade bara en halvlek.
Jeppe Ljung och Hasan Cetinkaya orkade inte trycka upp spelet, utan slog för många långbollar. Det är en av förklaringarna till att BoIS mittfält sjönk ner i knät på backlinjen och inte orkade hålla spelet uppe på AIK:s planhalva. Dessutom var AIK betydligt aggressivare och ville mer, det fällde avgörandet.

Men någon anledning att deppa ihop för årets första förlust finns absolut inte och det av flera anledningar. Stundtals visade BoIS prov på vad laget kan prestera och då förvandlades AIK:s namnkunniga spelare till statister.
Med en dryg veckas vila kommer BoIS att vara fysiskt klara för en ny svår match, Halmstad borta om en dryg vecka. Och trots förlusten leder BoIS fortfarande allsvenskan, så någon anledning att deppa finns inte.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser