Annons

En industriepok jämnas med marken

Med grävskopans hjälp jämnas en industriepok i det närmaste med marken när Hydro river flera av de gamla fabriksanläggningarna.
– Just nu river vi Växtnäringsfabriken och sen kommer personalhuset att jämnas med marken. Vi räknar med att rivningsarbetet skall vara avklarat vid årsskiftet, berättar Milton Johansson, tidigare miljöansvarig vid bolaget och nu ansvarig för de omfattande rivningarna.

Hydro startade produktionen 1882, då under namnet Konstgödningsfabrikaktibolaget och den första anläggningen byggdes på Gråen. I början av 1900-talet flyttade man över produktionen till fastlandet och byggde då en ny fabrik som utvecklades till en av Landskronas större med drygt 600 anställda när den var som produktivast. Produktionen av konstgödsel, superfosfat, låg bakom namnbytet till Förenade Superfosfatfabriken som sedan blev Supra innan Norsk Hydro tog över och namnändrade till Hydro.
Nu är all produktion nedlagd sedan några år tillbaka och kvar finns omkring 40 anställda som ansvarar för utskeppningen av konstgödsel som kommer till Landskrona från fabriker utomlands.
Tillverkningen av NPK upphörde för tio år sedan och i december 2000 upphörde produktionen vid Växtnäringsfabriken, eller Kväveverken som den också kallades, och därmed var all produktion nedlagd.
Den verksamheten skall vara kvar, men vi har inte behov av gamla industrilokaler och därför river vi undan, förklarar Milton Johansson.

Annons
 

Området som nu rivs, gamla Kväveverken, är till salu och Hydro hoppas hitta nya intressenter som vill strata ny produktion på området.
– Vi har haft några kontakter, men något konkret resultat har vi inte än.
Produktionen av fosforsyra gav gips som en restprodukt och för att lagra gipsen skapades Gipsön som nu döpts om till Vindön med anspelning på vindkraftverken som pryder ön.
– Här räknar vi med att saneringen skall pågå fram till 2015 innan vi kan överlämna ön till kommunen, påpekar Milton Johansson.
Den stora ammoniktanken, som byggdes 1977, står tom och här hoppas bolaget kunna hitta nya kunder. Länge var det tänkt att Perstorp skulle ta över, men i sista stund backade bolaget från åtagandet.
– Nu har vi lite trevare ute och det är vår förhoppning att vi skall hitta en intressent, förklarar Milton Johansson. En del byggnader har tagits över av Nordkalk och nu hoppas Hydro hitta köpare också till mark och byggnader som bolaget inte längre behöver.
Och därmed skrivs ett nytt kapitel i landskronas industrihistoria.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser