Annons

Optimism på varvet

Den akuta ekonomiska krisen är över för Fosen Mekaniska Verkstäder, ägarna till Landskronavarvet.
Tre norska banker har lämnat ekonomiska garantier för att fullfölja bygget av färjan ”Midnatsol” och därmed lägrar sig också ett visst lugn över varvet i Landskrona.
– Nu får vi lite nödvändig arbetsro och det pågår förhandlingar om nya beställningar vad avser vår verksamhet här i Landskrona, förklarar varvets vd Leif Clevström som just nu bygger en bostadsplattform till Emtunga, en division av Pharmadule Emtunga AB, som fått ordern från det Italiensk-kazakstanska oljebolaget Agip-KCA.

Anläggningarna innefattar bostadsmoduler komplett monterade på två stycken pråmar och ska vara levereras till Emtunga för slutarbete i september. Det totala ordervärdet överstiger 600 miljoner SEK.
– Vi diskuterar dessutom ytterligare produktion av bostadsplattformar med Emtunga, men detaljerna är inte klara så därför kan jag inte gå in på några detaljer, poängterar Leif Clevström.

Även om den akuta ekonomiska krisen är löst, så har Fosen fortfarande stora bekymmer. Ett handlar om varvsstöd på 77 norska miljoner kronor som staten håller inne eftersom det finns misstanke om att varvet inte har rätt till stödet. Bakgrunden till detta är att motorer hade placerats i skrovet i Landskrona, något myndigheterna menar skulle ske i Norge för att stödet skulle utbetalas. Dock har staten beslutat att betala ut 43 miljoner och håller inne resten i avvaktan på resultatet av pågående utredningar.

Fosens ekonomiska kris hänger samman med produktionen av lyxfartyget ”The World” som blev betydligt dyrare än vad man räknat med och dessutom drog leveransen ut på tiden, något som kostade varvet stora pengar.
– Även om läget är besvärligt så har vi väldigt många förfrågningar om nya projekt och det ser jag som positivt, nu skall vi arbeta hårt för att få in nya beställningar och det ser trots allt ganska bra ut, betonar Leif Clevström och tillägger att reparationsvarvet är fulltecknade fram till september och även här kommer nya förfrågningar.

Förhoppningarna är att det skall ha ljusnat på varvsfronten när de anställda återvänder efter semestern, men själv tänker Leif Clevström inte ta någon längre ledighet.
– Nej, här är för mycket att göra just nu. Men en och annan långhelg med familjen räknar jag med under sommaren, avslutar Landskronavarvets optimistiske vd, Leif Clevström

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser