Annons

Whiskystölder på Systembolaget

Whiskystölder på Systembolaget, denna rubrik står även att läsa i dagens upplaga av Landskrona Posten. Artikeln i tidningen handlar om en man som beställer whiskyn (??? /reds anm.) *Statesman på Systembolaget Hästmöllegränd i Helsingborg.
När flaskan står på disken beställer han en back öl och medan expediten hämtar denna så försvinner han med whiskyn.
Nu är dock fallet inte så illa som det beskrivs i tidningsartikeln.
Det säljs nämligen ingen smuggelsprit på Systembolaget på Hästmöllegränd, däremot rörde det sig om en flaska av märket Stewart’s intygar man från Helsingborgs butiken.

Problem med stölder även i Landskrona
På Systembolaget i Landskrona vilket förövrigt är en butik med självbetjäning på hela sortimentet, säger butikschef Per-Olof Pettersson med anledning av de återkommande whiskystölderna,
– Det är fortfarande ett stort bekymmer även om vi fått ner stölderna till en tredjedel mot hur det såg ut i december. Då var det verkligen förskräckligt, varje dag försvann det whisky från hyllorna. En liga härjade som åkte runt mellan butikerna i södra Sverige och de hade specialiserat sig på de lite finare märkena. Exempelvis så kan jag berätta att det under ett kvartal försvann 30 flaskor av ett märke.
I butiken finns nu såväl uniformerade vakter som civilklädda.
– Vi var tvungna att göra något åt det, säger Per-Olof Pettersson och fortsätter,
– De uniformerade vakterna är mest i preventivt syfte. De civilklädda får göra något ingripande i veckan och oftast rör de sig om helt vanliga Svenssons som stoppat på sig en flaska.
Det är inte som man fördomsfullt skulle kunna tro, grabbarna i parken, det vill säga a-lagarna som stjäl.
– Nej, de killarna känner vi väl och känner man varandra så stjäl man inte heller, säger Per-Olof Pettersson och uppskattar att den kundkretsen endast står för 5 % av svinnet.
– Det är snarare Svenssons ur samtliga samhällsklasser som inte kan hålla fingrarna i styr samt förstås då ligor som stjäl från hyllorna.
Utöver whisky så är likörer begärligt stöldgods, däremot är förekommer knappast något svinn på öl och vin.

Annons
 

*Statesman: Är enligt uppgifter från whiskykännaren Henric Molin på Backafallsbyn på Ven, inte en whisky.
– Det finns varken försäljnings- eller tillverkningstillstånd på Statesman. Det går överhuvudtaget inte att köpa lagligt. Det är ren smuggelsprit och att kalla den för en whisky i det snaraste en skymf, säger Molin.

av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser