Annons

VM på schemat

Sista veckan för läsåret brukar normalt gå på sparlåga för eleverna i årskurs 8, så är dock inte fallet denna vecka, åtminstone inte när Landskrona Direkt besökte Västervångskolan.
Ett febrilt sökande efter fakta pågår. Eleverna använder böcker och Internet till hjälp. Uppgiften är att ta reda på fakta om de deltagande länderna i Fotbolls-VM.
Klasserna har tilldelats varsin VM-grupp och eleverna har sedan delat upp länderna mellan sig.
– Det är kul med fotboll och det är ett annorlunda tema, säger Pierre Pettersson från klass 8E, som tillsammans med klasskamraten Mathias Andersson söker efter information om Senegal på Internet.
– Vår klass fick grupp A, det vill säga Danmark, Frankrike, Senegal och Uruguay att studera lite mer ingående. Vi är ett par killar som valt att ta reda på mer om Senegal. Just nu söker vi fakta om landet, innan har vi tagit reda på rent fotbollsmässig fakta, typ hur det gick för de i Africas Cup, hur startelvan ser ut, etcetera.
Att killarna som själva spelar fotboll i Glumslövs GIF är förtjusta i temaveckan råder ingen tvekan om och något direkt negativt kan de inte komma på,
– Skulle väl i så fall vara att vi inte får se Senegals matcher och att trä- och metallslöjden blir inställd denna veckan, säger Pierre och ger den närvarande slöjdläraren ett skevt leende.

När Sverige imorgon i Miyagi, Japan möter Argentina i en direkt avgörande match om vilket av lagen som ska gå vidare till åttondelsfinal sitter merparten av grundskoleleverna i Landskrona bänkade i aulor för att följa matchen.
Vid en rundringning till högstadieskolorna svarade rektorerna så här på frågan; Kommer ni att låta eleverna se matchen Sverige – Argentina?

Annons
 

Patrik Helgesson – Gustav Adolfskolan
– Vi kommer att visa matchen på storbildskärm i aulan, dessutom har vi placerat ut TV-apparater i ett par salar. På onsdag har vi ”Klassföreståndarens dag” vilket innebär att en del klasser kanske har valt att se matchen någon annanstans. Att vi visar matchen ser jag enbart som något positivt och skolkförebyggande. Vi visade även matchen mot Nigeria i fredags för eleverna.

Karin Sindahl Truedsson – Sandåkerskolan
– De elever som vill titta på matchen får göra det. Vi har gjort upp ett speciellt schema som bygger på var eleverna ska vara och se på matchen.

Mats Jönsson – Västervångskolan
– Arbetslagen (lärarna, reds anm.) bestämmer själva om de tillsammans med eleverna vill skjuta på arbetstiden och istället börja dagen klockan 11 så att de i lugn och ro kan följa matchen i hemmet. Detta innebär att lärare och elever som väljer att se matchen hemma kommer att få jobba in den förlorade tiden. Någon möjlighet att se matchen på skolan finns inte för eleverna i årskurs 6-9, däremot kommer de yngre eleverna eventuellt att kunna se matchen.

Någon rektor på Dammhagskolan har ej gått att nås för en kommentar.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser