Annons

Berättarglädje bakom tidskrift

Berättarglädjen går inte att ta miste på för läsarna av ”Folk och Bygd”, tidskriften som på ett medryckande sätt tar med läsarna på en resa till flydda tider från Landskrona med omnejd.
– Det är glädjen att skriva ner berättelserna och berätta lite av vanligt folk historia, förklarar Calle Sundewall, en av entusiasterna bakom Folk och bygd som årligen kommer ut med två nummer och nu är inne på 13:e verksamhetsåret.
Initiativet till att starta Folk och Bygd togs av Ernst Olsson, veteranen som i många år gett ut ”Gruvan”, en liknande skrift som speglar livet i det lilla gruvsamhället.
– Sen har vi en redaktionskommitté som träffas och pratar igenom olika tips och uppslag berättar Calle Sundewall och ny medlem i redaktionskommittén är kulturnämndens tidigare ordförande, Eiwor Richard.
– Jag tycker att det här arbetet är något som tilltalar mig och det är stimulerande med alla gammal fin historia som finns i vardagen.
Tidigare gav kulturförvaltningen ut en årlig Landskronabok med lokalhistoria, men den är sedan några åt tillbaka nedlagd och nu är det istället entusiasterna bakom Folk och Bygd som lyfter fram berättelserna från förr. Förutom tidskriften med massor av olika berättelser så har man gett ut ett album med gamla bilder som nu är slutsålt.
– Vi har också fått tillgång till Landskronaniter i Stockholms bildarkiv och planerar ett nytt fotoalbum med utgångspunkt från deras bilder, berättar Calle Sundewall som dock inte vet när det nya fotoalbumet kommer ut.
– Nej, det är många uppgifter som skall kontrolleras och det här är ett arbete som vi göra på vår fritid och då tar del lite längre tid. Men den som väntar på något gott, som det heter, väntar gärna på ett nytt nummer av Folk och Bygd. Det visar inte minst antalet medlemmar, hela 1 500 personer betalar idag den femtiolapp som ger två nummer.
– Och det är väldigt många som bor utanför kommunen som hör av sig och vill bli medlemmar. Dessutom finns vi ute på nätet och den vägen får vi många nya kontakter, understryker Calle Sundewall och adressen till hemsidan är http://www.landskronadirekt.com/fob/fobhuvudsida.htm.
Det händer inte sällan att läsare stöter på och undrar när ett nytt nummer skall komma ut. Intresset för lokalhistoria är stort, det visar inte minst engagemanget för Folk och Bygd.
– Det är oerhört stimulerande att få synpunkter och ofta är det väldigt positiva omdöme. Det stimulerar och gör jobbet lättare. I senaste numret finns fem spännande artiklar, om Sireköpinge, Reinholdz herrekipering, När bilen kom till Hven, Vallgårdens historia och minnesbilder från 120- och 1930-talen i Landskrona.
– Grunden för vår verksamhet är just vardagsberättelserna, där finns så mycket att berätta och någon risk att uppslagen skulle sina finns inte, avslutar Calle Sundvall innan det är dags för redaktionsgruppen att göra den årliga utflykten för att summera året som gått och planera framtiden.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser