Annons

Konsthantverk på heltid

När Rose-Marie Bengtsson började göra sina glasfat svartvitrandiga var det inte Landskrona BoIS hon tänkte på i första hand.
– Nej, svart och vitt är två färger som passar i de flesta omgivningar, men visst är det roligt att det går bra för pågarna, tyckte Rose-Marie som sålde bra av sina svartvita fat på den nyligen avslutade Landskronamässan.
– Jodå, de var populära och det är alltid roligt att få visa upp saker som man gjort för en hemmapublik.
Rose-Marie Bengtsson började sin bana som konsthantverkare med keramik och intresset väcktes 1985 när hon deltog i en drejarkurs.
– Jag tände direkt och kände att det här var något jag ville syssla med. Men det dröjde ytterligare några år innan hon vågade säga upp sig från sitt fasta jobb inom kommunen och på heltid satsa på en karriär som konsthantverkare.
– Det var elva år sedan som jag började på heltid och det beslutet har jag inte ångrat. Intresset för glas väcktes efter besök på utställningar i Stockholm och Danmark som visade glasets möjligheter.
– Jag blev så fängslad att jag anmälde mig till en kurs i Göteborg och för fyra år sedan började jag på allvar arbeta med glas, berättar Rose-Marie Bengtsson som hemma i villan på Hagåkersgatan lyckats få in en glasugn och nu skapar sina egna glasarbete.
– Det är fascinerande att smälta ner glaset och sedan öppna ugnen och bearbeta den rödglödgade glasmassan. Det är en utmaning varje gång.
Eftersom keramiken fanns med från början föll det sig naturligt att kombinera glas och stengods i kombinationer som exempelvis ett skepp i keramik som förses med ett segel av glas.
– Jag tycker att det är två material som kompletterar varandra utmärkt och det finns så många olika variationer och former som tilltalar mig i mitt arbete. Även om det ofta blir lite större arbete så är Rose-Marie Bengtsson inte främmande för små utmaningar som tillverkningen av smycken.
– Där arbetar jag också med det svart och vita och allt fäster jag sedan samman i silver. Att arbeta med smycken är lustfullt och jag får utlopp för fantasin. Närmast är Rose-Marie Bengtsson aktuell med en utställning i Helsingborg och sedan väntar Kulturhuset i Örkelljunga.
– Att få ställa ut och visa upp sina arbeten är något som jag trivs med och det finns en del utställningar inplanerade framöver, så jag saknar verkligen inte arbetsuppgifter, avslutar hon med ett leende och kanske kan det bli en och annan extrabeställning på svartvitrandiga fat om Landskrona BoIS framgång fortsätter i den allsvenska fotbollen.

UPP

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser