Annons

Stort intresse för friår

– Intresset är stort för friår, åtminstone från medias håll, förkunnade inledningsvis Anders Persson från Arbetsförmedlingen när han idag tillsammans med kollegan Peter Mauritzon träffade företrädare för Landskronas näringsliv vid ett frukostmöte på Hotell Öresund.
Och att intresset är stort visade inte minst den stora uppslutningen från Landskrona företagarna som fick en grundlig genomgång om syftet, villkoren och anmälningsförfarandet kring det så kallade friåret.
– Redan idag har vi fått in 42 ansökningar om friår, fördelade på 16 ansökningar från det privata näringslivet och 26 från det offentliga, berättade Persson och fortsatte
– Inte helt oväntat är det personal inom vård och äldreomsorgen samt skola/barnomsorg som står för de flesta av ansökningarna. Vi har i Landskrona erhållit 48 helårsplatser. Det är naturligtvis svårt att säga exakt till hur många personer detta kommer att räcka men den genomsnittliga ansökningstiden är nu 9,2 månader.

Villkoren som ska uppfyllas för att komma ifråga om ett friår är att,

Annons
 
  • det ska finnas en överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare om ledigheten.
  • arbetstagaren måste har varit anställd hos arbetsgivaren i minst två år
  • den huvudsakliga arbetsplatsen ska vara i någon av de tolv försökskommunerna. (Botkyrka, Göteborg, Hällefors, Lund, Västerås, Åmål, Strömsund, Katrineholm, Landskrona, Gällivare, Hultsfred och Piteå.) Det är arbetsplatsen och inte boplats som styr.
  • arbetsgivaren anställer i samråd med Arbetsförmedlingen en person som är arbetslös.

– En arbetsgivare kan dock neka arbetstagaren ett friår utan ytteligare motivering, förtydligade Persson för församlingen och berättade vidare.
-Just nu har fem personer erhållit friår från oss och vi räknar med att inom en till två månader ha fyllt årets kvot.

Om du är intresserad av att ansöka om ett friår ska du kontakta arbetsförmedlingen i den kommun du arbetar och som ingår i projektet. Blanketter och ytterligare information om friåret finns hos Arbetsförmedlingen och på www.ams.se .
Även AMS Infocenter på telefon 020 – 420 420 är kunniga på området.

Har du funderat på ett friår?
Missa inte veckans
Omröstning.

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser