Annons

”Mönsterkommun” i ekonomisk kris

Den danska kommunen Farum har varit en förebild för många politiker och debattörer, så också i Landskrona. Men nu tycks den ekonomiska drömbubblan har spruckit och avslöjanden om ekonomiska missförhållanden i Farum har kommit slag i slag. Och den danska regeringen har nu satt kommunen under tvångsförvaltning. skriver TT.
Men mannen bakom skandalen, borgmästaren Peter Brixtofte sitter kvar på sin post.
– Vi är redo att utarbeta en handlingsplan tillsammans med inrikesdepartementet, sa Brixtofte och tillade att han själv är bäste man att leda det arbetet eftersom han är den som har mest kunskap om kommunens ekonomi.
Det är förmodligen ett obestridligt faktum att Danmarks förre skatteminister Brixtofte är den med bäst insyn eftersom flera av hans kollegor i kommuntoppen de senaste veckorna vittnat om hur han med järnhand självsvåldigt tagit hand om Farums ekonomi. Men frågan är om det är särskilt lämpligt, fortsätter TT.
Inrikesminister Lars Lökke Rasmussen slog fast att kommunen i dagsläget visserligen har en likviditet på 23 miljoner danska kronor, men att kommunen också har ”olagliga” lån, enligt kassakreditsregeln som anger reglerna för hur kommunerna får lov att ta lån, på sammanlagt 450 miljoner kronor.
Inom ramen för de 450 miljonerna finns ett lån på 250 miljoner kronor som Peter Brixtofte tog förra året för kommunens räkning, utan att informera övriga kommunstyrelsen, avslutar TT.
Peter Brixtofte väckte stor uppmäksamhet när han privatiserade och sålde ut kommunala tillgångar, bjöd pensionärer på solresor och köpte datorer till samtliga skolbarn. Arbetslösa sattes snabbt i jobb och Farum blev en förebild för många svenska kommuner.
Vad man inte visste var, av de senaste uppgifterna att döma, att Peter Brixtofte körde på med lånade pengar och nu kommer efterräkningen surt för Farums invånare.
redan talas om kraftiga besparingar och ökad kommunalskatt i den tidigare ”mönsterkommunen”
Och förslagen om resor till lyckoriket Farum hörs inte längre från politiker och debattörer på den svenska sidan av Öresund.

UPP

 

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser