Annons

Ledarkannan till skytteledare

Säg skytte i Landskrona och tankarna går osökt till familjen Fritz, traditionsbärare inom Landskrona Skyttegille som nästa år fyller respektingivande 125 år.
– Vi är stans äldsta förening och har så smått börjat fundera på jubileumsfirandet, berättar föreningens sekreterare och mottagaren av LISA:s ledarkannan för 2001, Börje Fritz, som i det närmaste föddes in i föreningen.
– Min far, Johan Fritz, kom till Landskrona från Ystad 1938 och gick direkt med i Skyttegillet. Jag minns att han fortfarande vid 86 års ålder var aktiv i föreningen, så jag har några år till att ge, berättar en leende 58-åring som förra året nådde sin främsta framgång när han blev kretsmästare på gevär.
– Konkurrensen är tuff i kretsen, så det var en skön seger, summerar Börje Fritz vars son Håkan idag är en av klubbens ledande skyttar tillsammans med Kaj Miettien och Claes Ålund.
– Duktiga killar som gjort flera bra resultat genom åren, understryker Börje Fritz innan det är dags att ge barnbarnet Andreas, 7 år, lite grundträning på luftgevär.
– Återväxten av skyttar är säkrad både inom familjen och föreningen, säger han med ett leende.
Även om det mesta handlar om skytte för Börje Fritz vidkommande så fanns det en period i ungdomen då boxningen var favoritsporten.
– Jag nådde som bäst final i Skånemästerskapen för juniorer, men förlorade tyvärr efter att ha fått två onödiga varningar. Men skyttet tog över och sedan 1968 har det handlat om skytte på allvar.
Men det hindrade inte Börje Fritz från att fortsätta i styrelsen för Landskrona Boxningsklubb och 1969 valdes han in i Skyttegillets styrelse. Idag är listan över uppdrag inom såväl skyttegillet som skyttekretsen och skytteförbundet imponerande.
– Det har blivit naturligt att engagera sig eftersom jag fått så mycket av klubben. Det var lättare förr att rekrytera ledare, nu är konkurrensen stor från andra föreningar. För vår del fungerar det bra och vi har en hyfsad tillströmning av ungdomar, så jag är optimist inför framtiden, påpekar Börje Fritz som varit sekreterare i föreningen sedan 1988.
Bland alla utmärkelserna han erhållit genom åren märks Malmöhus läns Skytteförbunds förtjänstmedalj i guld samt flera andra utmärkelser från såväl kretsen som hemvärnet. Till dessa skall nu läggas LISA:s ledarkanna.
– För mig är det en stor ära att få LISA:s ledarkanna och samtidigt ett erkännande för sporten som jag är stolt över, avslutar Börje Fritz innan det är dags att leda ungdomarna genom ännu ett träningspass.
Senast en skytt fick ledarkannan var 1981, då den tillföll Bertil Gustafsson och samma år fick Landskrona främste skytt genom tiderna Jan Gadd medaljen för första gången.

UPP

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser