Annons

HD fastställde våldtäktsdom


Det blir inte fängelse för 35-åringen som våldtog en kvinna på Vallgårdens äldreboende. Högsta domstolen fastslår att våldtäkten begicks under ett tillfälligt psykotiskt tillstånd och därför kan inte fängelsestraff utdömas, skriver NST/HD.
Natten mot 29 oktober i fjol begick den nu 35-årige Landskronabon en rå våldtäkt under knivhot, mot en anställd på Vallgården.
Landskrona tingsrätt menade att mannen hamnat i ett psykotiskt tillstånd framkallat av sprit drucket kvällen innan. Dock ansågs mannen frisk enligt den rättspsykiatriska undersökningen. Därför var enligt rätten inte sluten psykiatrisk vård möjlig, och straffet blev öppen vård och 200 dagsböter.
Beslutet överklagades till hovrätten för Skåne och Blekinge, som inte ändrade på domen. Riksåklagaren överklagade vidare till Högsta domstolen, som avkunnade dom i går.
Enligt Högsta domstolen tyder inget på att 35-åringen kunnat förutse sin våldsamma reaktion på alkoholen. Därför fattade man i går beslutet att inte ändra på den ursprungliga domen.

UPP

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser