Annons

EU sa nej till nytt varvsstöd

EU-kommissionen sa på onsdagen nej till återinförandet av varvsstöd inom medlemsländerna.
– Riktigt glädjande, det skulle vara fel att återinföra subventioner till viss varvsnäring inom EU nu när vi äntligen lyckats få bort det otidsenliga stödet, säger den socialdemokratiske riksdagsmannen Anders Karlsson från Landskrona som engagerat sig djupt i frågan.
– I Landskrona utgör varvsnäringen fortfarande en viktig industrigren och införandet av subventioner skulle vara ett hårt slag mot Landskronavarvet eftersom den produktion man arbetar med skulle undantas från EU-beslutet, poängterar Anders Karlsson.
Bakgrunden till att EU-kommissionen ville återinföra varvsstödet är den illojala konkurrens den europeiska varvsnäringen upplever från Sydkorea. Trots påstötningar via världshandelsorganisationen WTO fortsätter Sydkorea med höga subventioner och det ville delar av kommissionen möta med att återinföra egna subventioner på mellan sex och 14 procent av kontraktsvärdet.
– Att möta felaktigheter med egna felaktigheter skulle vara fel och därför har de nordiska länderna tillsammans med Nederländerna och Storbritannien sagt nej till kommissionens förslag.
Det är främst från Tyskland och Spanien som man driver den här frågan eftersom det är där man upplever hotet störst från Sydkorea.
– Sverige drev frågan om ett nej hårt tillsammans med Storbritannien och lyckades förmå Frankrike att gå på samma linje, det räckte för att kommissionen skulle säga nej till förslaget och det var en stor framgång för den svenska delegationen, poängterar Anders Karlsson.
– Nu får kommissionen driva frågan vidare genom WTO och den vägen försöka förmå Sydkorea att sluta med subventionerna och hitta andra sanktionsmedel.
Anders Karlssons förhoppning är att Landskronavarvet nu skall få den arbetsro som krävs för att kunna utvecklas på en tuff och besvärlig marknad.

UPP

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser