Annons

Grus kvävde branden 

Räddningskårens taktik att lägga ut grus över de brinnande batterierna lyckades och branden är nu släckt och andskronaborna kunde på söndagsmorgonen åter gå ut utan fara för att andas in farlig rök efter branden i batterilagret på Boliden Bergsöe. Enligt brandmästare Gert Kvant är det alltså inte längre farligt att vista utomhus. – Det utvecklas mindre rök än vid vanlig produktion, sade han till TT vid halv åttatiden på morgonen. På lördagseftermiddagen började grävmaskinister lägga ett 20-30 centimeter tjock täcke av grus över det brinnande batterilagret. Då hade branden pågått i ett och ett halvt dygn och lett till att giftig rök spridits över Landskrona. Det har gått åt åtskilliga kubikmeter grus för att bädda in batterilagret. Räddningstjänstens insats under natten består huvudsakligen i att bevaka området och i mycket begränsad omfattning att spruta vatten över lagret. Anledningen till den nya strategin var att varken vattenkanoner eller skumsläckare lyckats få stopp på den kraftiga rökutvecklingen från det brinnande batterilagret. Sannolikt var det åskan som låg bakom branden. Personal som fanns på fabriksområdet hörde två åsksmällar i rad i samband med att branden började. Boliden Bergsöes ledning räknar inte med att branden ska innebära några driftsstörningar.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser