Annons

Reklamhistoria räddas

Nu räddas svensk reklamhistoria och det är Reklam & Designhistoriska Föreningen och Landskrona Museum som säkrar framtiden för stora samlingar av svenska reklamarbeten. -Allt material blir tillgängligt för utbildning och forskning och ska ligga till grund för utställningar, kongresser och seminarier, säger Jerry Bengtsson, RDF. I fem år har Reklam & Designhistoriska Föreningen arbetat med att samla in och arkivera betydelsefulla delar av den svenska reklamhistorien. Målet har hela tiden varit att skapa ett permanent arkiv för bl a utbildning och forskning. – Nu flyttar vi allt material till våra lokaler i det gamla Rådhuset i Landskrona och redan den 1 september har vi och Landskrona Museum vernissage för vår första gemensamma utställning i Landskrona Konsthall, säger Jerry Bengtsson. Den svenska reklamhistoria som spänner över de senaste 100 åren, har otvivelaktigt påverkat oss alla. Byråer och enskilda medarbetare i reklambranschen har under årens lopp producerat material av så hög klass att det har både konstnärliga och historiska värden. Inte förrän Reklam & Designhistoriska Föreningen bildades 1996 hade någon försökt samla in enskilda arbeten, privata samlingar och Guldäggskampanjer. Reklam & Design Arkivet i Landskrona finansieras av reklambranschen de första tre åren för att sedan drivas vidare av bl a statliga medel. Reklamförbundet sponsrar med 250 000 kr/år i tre år liksom byråerna Ahlqvist & Co i Malmö (50 000:-/år), Blanking i Malmö (15 000:-/år), Forsman & Bodenfors i Göteborg (50 000:-/år) och SandbergTrygg i Göteborg, Stockholm, Malmö (50 000:-/år). Flera reklambyråers stöd behövs. – Vi ser samarbetet med Reklam & Designhistoriska föreningen som ett led i våra ambitioner att nå nya besöksgrupper från en större region, säger Landskronas kulturchef Christin Nielsen. – Med reklam och grafisk design ser vi stora möjligheter till spännande och publikdragande utställningar. Det här känns mycket stimulerande. Första utställningen 1 september – 21 oktober blir en samlad visning av R&DF:s utställningar, inklusive \”17 svenska kalligrafer\”

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser