Annons

Konstnär skänker skulptur  

Skulpturparken som omger Konsthallen kommer att få ett internationellt tillskott. Det är konstnären Jan Janczak som nu färdigställer sin gåva till Kaptensgårdens skulpturpark. – Allt har fungerat perfekt och jag har fått ett underbart mottagande, berättar Jan Janczak som arbetar med sina fem skulpturer i keramikern Lena Olssons ateljé. Det är kontakten med Kaj och Ulla Blücher, som några år på 70-talet drev Galleri Öster, som skapat Jan Janczaks relation till Landskrona. – Det var efter ett besök i skulpturparken som tanken på att skänka en staty uppkom och jag vill gärna vara representerad i den vackra parken. Jag har så många fina upplevelser från mina besök i Landskrona, berättade Jan Janczaks som är född i Polen men bosatt Wil i Schweiz. Han är utbildad på konstakademin i Krakow inom såväl måleri som film och grafik. Där arbetade han också många år som professor efter avslutade studier. – Jag får mina idéer från olika källor och trivs med att kombinera måleri med grafik, fönstermålningar och skulpturer, summerade konstnären som också arbetat en hel del med film. – Filmen kan uttrycka så mycket, men nu blir det inte så mycket tid över för filmandet, de andra konstarterna har tagit överhanden. Jan Janczaks måleri domineras av starka färger och känslor med inspiration från såväl surrialismen som Chagalls drömvärld. Just nu arbetar Jan Janczak med att färdigställa figurerna i lera som sedan skall sjutas i brons. Det är ett tålmodigt arbete att skapa formerna och den detaljen arbetar Robert Kastland med. De fem skulpturerna symboliserar mötet mellan man och kvinna och skall placeras på flammad granit i varierande i höjd från 1,20 till 2,40 meter. – Vi har besökt Stenriket och valt ut en vacker granit som nu skall bearbetas och sedan transporteras till Landskrona, berättar konstnären som räknar med att återvända för att ge skulpturerna den rätta patinan innan det är dags att montera skulpturerna direkt på granitfundamentet. Invigningen beräknas till november och det utesluts inte att den kombineras med en utställning av Jan Janczaks bildkonst. Kaptensgårdens skulpturpark består idag av 17 konstverk utplacerade i Slottsparken och parken har blivit en oas för konstvänner som söker efter en stunds avkoppling från vardagens hets.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser