Annons

Idérik Mässgeneral

Bertil Hallengren gillar utmaningar och att förverkliga idéer han tror på. Därför genomförs nu en Företagsmässa i Landskrona och därför hoppas han på en ny Karneval nästa år.
– Karnevalen ger Landskrona så mycket reklam, det måste politikerna också begripa.

För Landskronaborna är Bertil Hallengren synonym med Krogsvängarna och Karnevalen, men nu handlar det om Landskrona mässan i dagarna fyra.
– Jag är inte den som bara snackar, tror jag på en grej så se jag till att det blir gjort, berättar en lätt stressad mässgeneral och försöker njuta av en kopp kaffe i den sköna vårsolen allt medan mobilen ringer oavbrutet.
– Det är alltid lite stressigt och många frågor som skall besvaras när en stor sak som mässan skall genomföras. Trots allt har vi omkring 130 utställare som skall hitta rätt.

Annons
 

Nya utmaningar är något som lockar Bertil Hallengren och vid sidan om allt festfixande laddar han för nästa års stora personliga äventyrsupplevelse , Wasaloppet som körs den första veckan i mars.
– Jag fick det som en 50-årspresent och tränar nu lite lätt för att klara av loppet. Jag körde skidmara i Norge tidigare i år och tog mig i mål, givetvis sist, men ändå.

Basen för verksamheten är ett antal krogar i stan och bolaget Festivalutrustning som började med några tusen sittplatser för att nu omfatta en jättelik tältpark.
Alla tält på mässområdet äger bolaget och i sommar skall vi på två stora festivaler i Norrköping och en i Falsterbo, så det är en verksamhet som hela tiden växer, betonar Bertil Hallengren som idag driver sommarkrogen Preben på Kasernplan, de övriga, Johns, Tages och Oliver har han hyrt ut.

– Man hinner inte allt hur gärna man än vill, konstaterar han med ett leende och svarar på ännu ett mobilsamtal.
För tolv år sen kläckte Bertil Hallengren idéen att genomföra att antal krogsvängar i Landskrona under sommaren.
– Min drivkraft var att vi skulle ha roligt i stan, att folk skulle ut och röra sig, umgås och ha trevligt. Genom att krogarna samarbetade fick vi bra tryck i stan och det blev en succé direkt. Krogsvängarna visade att det gick göra något extra i Landskrona, poängterar han och av bara farten genomfördes den första Oktoberfestivalen i ett tält på Exan hösten 1989.
– Jag ville prova något nytt och det funkade bra, men det vara bara ett år för min del, poängterar Bertil Hallengren som inte är sen att hoppa av projekt som han inte tror på.
– Det måste finnas en övertygelse i arbetet, tror jag inte att det går så finns det ingen anledning att fortsätta. Då får andra ta vid.

Krogsvängarna blev startsignalen till något nytt och större, Karnevalen. Den första genomfördes för tio år sedan och blev snabbt en folkfest utan motsvarighet i Landskrona.
– Vi skapade ett alternativ för alla som inte har råd med dyra semesterresor, nu höll vi festen på hemmaplan. Jag tycker det är synd att vi inte får något jubileum i år, men räknar med att Karnevalen är tillbaka nästa år. Politikerna måste inse vilket oerhört reklamvärde Karnevalen har för kommunen. Titta bara i Malmö, där drar man åt samma håll med sin Festival och den har blivit en stor succé för kommunen. Karnevalen placerar Landskrona på kartan, konstaterar Bertil Hallengren och minsann syns en extra glöd i ögonvrån när han kommer in på stadens styrande politiker och tjänstemän.

– Det är märkligt att man inte kan enas och dra åt samma håll när det gäller kommunens bästa. Karnevalen kostar max en femtilapp per invånare och det är väl investerade pengar för hela kommunen. Istället genomför man utredning efter utredning och ingenting händer. Här kan man verkligen tala om bortkastade miljoner i alla undersökningar som genomförts genom åren.

När kommunen började visa ett njuggare intresse för Karnevalen föreslog Bertil Hallengren inhägnad och entréavgift, något som inte föll i god jord.
– Jag såg hur kostnaderna skenade och när kommunen inte längre var villig att satsa på Karnevalen så fanns det inget alternativ.
Vem som fick rätt vet vi nu, Karnevalerna har kostat stora pengar och slutade nu med konkurs. När Landskrona tackade nej drog Bertil Hallengren till Falkenberg där han körde efter sitt koncept med entré.
– Det gick skapligt, men kommunen lämnade över ansvaret till idrottsföreningarna som nu driver projektet vidare.

I skuggan av allt fixande med Krogsvängar och Karnevaler har Bertil Hallengren skapat ett nytt företag, Festivalutrustning AB som idag förfogar över några tusen sittplatser, massor av tält för olika arrangemang, scener och allt som hör mobila fester till.
– Det skulle bli för dyrt att hyra och jag upptäckte att det fanns en marknad för de här produkterna, poängterar mässgeneralen och blickar ut över tältparken på Kasernen som tillhör bolaget.
– Jag har hittat nya former för samarbete inom olika arrangemang och till hösten hoppas jag kunna dra igång en jättelik Oktoberfestival i Göteborg där jag fått tillstånd att köra på 25 000 kvadratmeter på heden mitt i Göteborg. Nu handlar det bara om alla praktiska frågor kan lösas, annars får vi inrikta oss på nästa år istället.

Även om Bertil Hallengren är kritisk mot kommunens handläggning av Karnevalen så hindrar det inte honom från att ställa upp när han blir tillfrågad.
– Så var det med mässan här, jag fick en förfrågan och undersökte möjligheterna. Här fanns en fin affärsidé och jag tror att Landskrona behöver sin Företagsmässa precis som vi behöver en Karneval, konstaterar han och skulle inte nobba om kommunen bad om goda råd inför eventuella Karnevaler i framtiden.

– Absolut inte, jag ställer gärna upp och delar med mig av mina erfarenheter och synpunkter. Men jag är inte lika säker på att kommunfolket vill ha några goda råd, dom tror sig tydligen veta bäst själv, säger han med glimten i ögat.
Landskronamässan har öppnat och Bertil Hallengren trivs i vimlet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser