Annons

Stororder till Haldex 

Ett genombrott på USA-marknaden för kopplingssystemet , AWD, innebär att man vid Haldex Traction i Landskrona kommer att behöva nyanställa ett 30-tal personer under de närmaste åren.
Haldex genombrott på USA-marknaden innebär att bolaget kommer att leverera det uppmärksammade kopplingssystemet för fyrhjulsdrift till en nya bilmodell för en, ännu så länge hemligt, amerikansk biljätte. Ordern är värd en till en och en halv miljard kronor över en femårsperiod.
– Det är vår tredje miljardorder och den första på den mycket viktiga USA-marknaden, förklarar en mycket nöjd koncernchef, Claes Warnander.
– Vad det kan innebär på sikt är svårt att säga, men eftersom USA är den enskilt största markanden för fyrhjusdrivna bilar så är det ett mycket viktigt genombrott.
Haldex fick ett så kallat Nomination Letter, som specificerar Haldex som leverantör av AWD-systemet till en ny bilmodell från en av de tre stora amerikanska biltillverkarnaefter. Detta efter omfattande testar av även andra system, något som befäster företagets roll som ledande i världen vad avser leverans av avancerade, elektroniskt styrda kypplingssystem för fyrhjulsdrift. Nomination Letter innebär i sig ingen order, men är ett starkt incitament på att en sådan kommer när produktionen går igång.
Den nya bilmodellen kommer att börja produceras under år 2003 och Haldex Traction kommer under en treårsperiod att investera 70 miljoner kronor i nya maskiner vid fabriken i Landskrona. Investeringarna ökar också behovet av personal och ordern beräknas ge ett 30-tal nya arbetstillfällen.
Haldex Traction började leverera kopplingssystem till Volkswagen 1998 och har sedan dess haft en mycket stark utveckling.
– När jag kom till Landskrona var vi ett 30-tal anställda och omsättningen nästan noll. Förra året var vi 170 anställda och sysselsatte 170 personer. Vår målsättning är att omsätta en till en och en halv miljard på sikt, förklarar Ulf Ahlén, vd vid Landskronafabriken.
Volkswagen var först ut med AWD-systemet och den finns nu i de flesta av företagets bilmärken. Ett andra bilmärke i Europa är på gång och börjar inom kort leverera sina nya modeller med kopplingssystem från Landskrona.
– Bilföretagen vill ha det så här eftersom systemen är en del i kommande marknadsföring, men så mycket kan vi säga att det rör sig om en av de tre stora tillverkarna i USA, bekräftar Claes Warnander.
Vad gäller framtiden för Haldex Traction så är all utveckling tänkt att ske i Landskrona. Efter det att SAB Wabco flyttade till egna lokaler har såväl Haldex Brake som Traction fått möjlighet att utvecklas i de nuvarande lokalerna.
– I år räknar vi inte med att det händer något, men nästa år kommer vi att behöver öka personlastyrkan och sen skall det förhoppningsvis rulla på, poängterar Ulf Ahlén avslutningsvis.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser