Annons

Nya Landskronavarvet skapasIgår bogserades ”The World” ut ur hamnen i Landskrona för sin vidare färd till Norge som hon senare i år lämnar med kurs på Sydamerika och Karnevalen i Rio

De tu blir ett, Bruces Shipyard och Öresundsvarvet slås samman under namnet Landskronavarvet med Leif Clevström som verkställande direktör.
– Det är riktigt, men Bruces och ÖV skall finnas kvar som två enheter med varsin produktionschef, berättar informationschef Göran Green.
Igår bogserades senaste nybygget, lyxkryssaren ”The World of Residensea” vidare till Rissa, nordväst om Trondheim för att färdigställas vid Fosen Mekaniska Verksteder.
På Bruces är arbetet med nästa nybygge i full gång, två färjor som skall trafikera den populära Hurtigruten skall byggas i Landskrona.
– Det kommer att dröja några veckor innan fartyget finns på bädden, nu håller vi på med sektionsbygge inne i våra verkstäder, berättar Göran Green som räknar med att nästa fartyg ligger på bädden vid påsktid och sjösättningen väntas ske senare i höst. Systerfartyget skall sedan byggas och vara klart för sjösättning om precis ett år.
– De här färjorna är inte lika stora som The World, längden blir omkring 140 meter och skrovet består av 3500 ton stål.
Om ett år är det sedan dags att kölsträcka systerfartyget till ”The World” som också skall byggas på landskronavarvet. Det innebär att orderböckerna är välfyllda fram till 2003 och det var många år sedan svensk varvsnäring kunde visa upp något liknande.
– Onekligen ser det ganska bra ut just nu och förhoppningsvis skall utvecklingen hålla i sig, säger en förhoppningsfull Göran green.
Efter nedläggningen i början av 80-talet är Landskronavarvet idag Sveriges i särklass största varv. Ägare till såväl Bruces som Öresundsvarvet är Fosen Mekaniska Verksteder som i sin tur ägs av förre folkhögskolerektorn Anna-Synnøve Bye som ser ljust på varvsnäringens framtid i Landskrona.
– I Norge kan vi inte bygga fartygen eftersom vi saknar en bädd, därför är förutsättningarna här mycket goda och varvet passar bra in i vår verksamhet.
Dock är hon något förtegen på frågan om ytterligare verksamhet kan flyttas till Landskrona. Det är något som hänger samman med om Sverige får jämbördiga konkurrensförhållande med andra EU-länder. Blir den utvecklingen verklig kan varvsnäringen i Landskrona gå mot riktigt ljusa tider.
Och för många landskronabor kändes det lite som fornstora dagar när The World bogserades ut ur hamnen för sin vidare färd till Norge som hon senare i år lämnar med kursen satt mot Sydamerika och Karnevalen i Rio

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser