Annons

Miljardbud på Sydkraft

Eon Energie har nu lämnat sitt bud på köp av hela Sydkraft för över 23 miljarder kronor. Eon Energie erbjuder 240 kronor per A-aktie och vid eventuell försäljning skulle det ge Landskrona närmare en miljard kronor i kassatillskott. Ett bud var väntat eftersom Eon nyligen ökade till över 40 procent av rösterna och var därför tvunget att lägga ett bud på hela Sydkraft enligt svenska regler. Eon Energie är redan största ägare i Sydkraft med 42,8 procent av rösterna och näst största ägaren, norska Statkraft skulle få 14,6 miljarder kronor om bolaget tackar ja till budet. Förutom Landskrona äger även Malmö, som skulle få 3,7 miljarder kronor vid en utförsäljning, och Oskarshamn aktier i bolaget. Landskrona kvar 4 062 533 A-aktier i Sydkraft och skulle dessa säljas till samma kurs, 240 kr/aktie, så hade kommunen fått en kassaförstärkning på hela 975 miljoner kronor. Budet på C-aktierna var betydligt sämre, 200 kronor per aktie. Aktien sjönk också med nästan 8 procent till 197 kronor och blev en av förlorarna på Stockholmsbörsen i går. Aktiespararna riktar hård kritik mot att Eon Energie i sitt bud gör så stor skillnad mellan A- och C-aktien. – Vi har som princip att buden bör vara lika stora. Det här är ett mycket ojämlikt bud och skillnaden är väl stor, säger Gunnar Ek på Aktiespararna, som ger sin rekommendation kring budet senare i vår. Budet är villkorat av att EU godkänner förvärvet. Preliminärt offentliggörs ett prospekt den 14 mars. Budperioden löper mellan den 16 mars och den 6 april. Landskrona har redan sålt aktier till ett värde av 228 miljoner kronor. Enligt beslut i kommunfullmäktige kan kommunledningen sälja aktier till ett värde av 300 miljoner under året, det innebär att aktier för ytterligare 72 miljoner kronor kan säljas utan beslut i fullmäktige. Aktieinnehavet i Sydkraft är en politiskt het potatis, s och v vill behålla medan m och fp vill sälja. Säkert kommer den debatten att fortsätta nu när Eon kommit med sitt bud. Och i kölvattnet av försäljningen är av allt att döma ökade el-priser att vänta, någon skall till sist betala Eon för köpet och det lär bli elkonsumenterna.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser